Beter bewegen

Uw lichaam is gemaakt om te bewegen. Bewegen houdt u gezond. Door regelmatig te bewegen voelt u zich bovendien prettiger, meer ontspannen en energieker. Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. Ook als u ouder wordt of te maken krijgt met een chronische aandoening.

U hoeft niet intensief te sporten om aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Het is voldoende als u elke dag minstens een half uur 'matig intensief' beweegt. Bijvoorbeeld door te fietsen, in de tuin te werken of te sporten. Elke dag betekent in dit geval: minstens vijf dagen in de week. U mag het half uur ook verdelen in drie blokjes van telkens minstens tien minuten.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar moeten meer bewegen om zich gezond te ontwikkelen: een uur per dag is het minimum. Ouderen boven de 55 jaar moeten wel een half uur per dag blijven bewegen, maar dat hoeft niet meer zo intensief als voorheen. Een half uur wandelen is bijvoorbeeld al voldoende.

Het lijkt eenvoudig om aan deze richtlijnen te voldoen. Maar in de praktijk is het soms nog best lastig. Vooral als u zittend werk doet en 's avonds moe op de bank ploft. Dat merkt u als u het een tijdje bijhoudt op een lijstje. Doe dat bijvoorbeeld op de website 30minutenbewegen.nl. Tips over gezond bewegen vindt u ook op Thuisarts.nl. Daar leest u ook wanneer het verstandig is om contact op te nemen met uw huisarts als het gaat om voldoende beweging. Wilt u intensief sporten of ontspannen bewegen in georganiseerd verband, kijk dan eens op de pagina Sportaanbod van de gemeente Zoetermeer.

Chronische ziekte

Voor mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, hart- en vaatziekten en COPD kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. Toch is het ook voor u belangrijk. U kunt uw klachten aanzienlijk verminderen door voldoende te bewegen. Dat moet wel beweging zijn die bij u past en die u vol kunt houden. Overleg daarom met de praktijkondersteuner van uw huisarts naar de mogelijkheden. Informatie over onze zorg bij chronische aandoeningen vindt u op de pagina's over ketenzorg bij COPD, ketenzorg bij diabetes mellitus type 2 en ketenzorg bij hart- en vaatziekten.

Uw Zorg

Uw Zorg

De verantwoordelijkheid voor uw leven ligt bij u. Ook als u ziek bent. Ook als u te maken krijgt met een chronische aandoening of blijvende beperkingen.

Lees verder