Iedereen die bij de huisarts een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca heeft gekregen, kreeg meteen ook een afspraak voor de tweede prik. Die tweede afspraak kon volgens de informatie die toen bekend was het beste na 10 tot 12 weken gegeven worden. Op advies van de Gezondheidsraad heeft de minister nu besloten dat de tijd tussen twee prikken ook korter mag zijn: er mag nu 4 tot 12 weken ruimte tussen beide prikken zitten.

Misschien wilt u nu uw afspraak voor de tweede vaccinatie vervroegen. Bijvoorbeeld omdat dat beter uitkomt met uw werk of uw vakantieplannen. Helaas kan uw huisarts de gemaakte afspraken niet verzetten. Hieronder wordt uitgelegd waarom.

Geen vaccin weggooien

De vaccins worden geleverd in ampullen (kleine flesjes). In elke ampul zitten 11-12 vaccins. Als een ampul wordt opengemaakt, moet de hele inhoud binnen zes uur helemaal opgemaakt worden. Lukt dat niet, dan moet het deel dat over is, worden weggegooid. Natuurlijk wil uw huisarts verspilling van het vaccin zoveel mogelijk voorkomen. Daarom worden de vaccinatieafspraken zo gepland, dat er per dag precies genoeg vaccins zijn en er dus niets overblijft. Daarom is het belangrijk dat u op de afgesproken dag en tijd komt, zodat uw huisarts geen vaccin hoeft weg te gooien.

Wachttijd na coronavaccinatie

Na de vaccinatie moet iedereen een kwartier blijven wachten in de praktijk. Zo kunnen de medewerkers in de gaten houden of er geen ernstige bijwerkingen optreden. Er is dus ruimte nodig in de huisartsenpraktijk om iedereen die is geprikt veilig te kunnen laten wachten. Ook is er extra personeel nodig om in te kunnen grijpen bij problemen. De vaccinatie vraagt dus meer tijd en ruimte, waardoor bijvoorbeeld gewone spreekuren soms niet door kunnen gaan.

Gewone zorg gaat ook door

Vaccineren doen de huisarts en praktijkmedewerkers naast hun gewone werk: het behandelen van zieke mensen. Spoedzaken gaan tijdens de vaccinaties natuurlijk door, maar voor de 'gewone spreekuren' geldt dat niet. Om de gewone spreekuren niet te veel te verstoren, proberen we de vaccinatie-afspraken zoveel mogelijk op dezelfde dag te plannen.

Levertijd van de vaccins

Zoals u hiervoor als kon lezen: de termijn tussen de eerste en tweede vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca mag nu 4 tot 12 weken zijn. Helaas is een eerdere levering van de vaccins voor de tweede vaccinatieronde niet mogelijk. Uw huisarts ontvangt de vaccins voor de tweede vaccinatieronde een paar dagen voor de geplande vaccinatiedata. Ook hierdoor is het niet mogelijk om de tweede vaccinatie veel eerder te geven. 

Soort vaccin

Uw huisarts kan u alleen prikken met het AstraZeneca vaccin. U kunt niet zelf kiezen welk vaccin u krijgt.

Als u geen AstraZeneca-vaccin wil, is dat uw goed recht. Het is echter onbekend of u een ander vaccin kunt krijgen en wanneer dit dan zou zijn. Houd hiervoor de website van de overheid (coronavaccinatie.nl) in de gaten.

Bent u jonger dan 60 jaar? Dan kan uw huisartsenpraktijk u op dit moment niet vaccineren. De overheid bepaalt welke geboortejaren welk vaccin krijgen en wanneer. Wij kunnen dat niet voor u veranderen.

Meer informatie vindt u op www.coronavaccinatie.nl. U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer: 0800 1351.

Terug naar de homepage

hand met spuit en ampul